...
23. februarja 2024

Strategija razporeditve marketinškega proračuna: Najboljše prakse za slovenske podjetnike

Avtor:
Luka Kruljec

Vsako podjetje, ne glede na velikost ali obseg prometa, mora skrbno razporediti svoj marketinški proračun. To je ključnega pomena za dolgoročni uspeh in rast. Za slovenska podjetja, zlasti majhna in srednje velika, je še posebej pomembno, da proračun uporabljajo učinkovito, da dosežejo svojo ciljno publiko.

Mednarodni pregled proračunov razkriva, da marketing v povprečju predstavlja okoli 13,6% celotnega proračuna podjetja v letu 2023, kar je za 3,9% več kot v prejšnjih dveh letih. To povečanje je zanimivo, še posebej ob upoštevanju, da so mnogi podjetniki pričakovali nastop recesije v tem letu.

Zakaj podjetja namenjajo 5 do 15% svojega prometa za marketing?

Podjetja namenjajo 5 do 15% svojega prometa za marketing, ker to številko pogosto vidimo kot optimalno naložbo, ki zagotavlja vidnost in rast podjetja, ne da bi ogrozila finančno stabilnost. Tako se zagotovi, da marketinške aktivnosti podpirajo poslovne cilje, ne da bi porabili preveč sredstev. V primeru močne osredotočenosti na spletno prodajo se ta odstotek lahko poveča na 5% do 10%, saj digitalne strategije zahtevajo intenzivnejšo naložbo za doseganje ciljne publike.

Najboljše prakse za slovenske podjetnike za razporeditev marketinškega proračuna

Analiza trga je prvi korak.

Prepoznati je potrebno, kje se nahajajo vaše stranke. Digitalne strategije nam omogočajo testiranje in prilagajanje v realnem času, kar nam daje dragocen vpogled v to, kaj deluje in kaj ne. S skrbno analizo in vodenjem statistike, se je precej lažje strateško odločati.

V digitalnem svetu je vsebina kraljica.

Statistika kaže, da kar 70% potrošnikov raje izbira podjetje, ki ustvarja prilagojeno vsebino. To poudarja pomembnost vlaganja v kakovostno vsebino, SEO in organski doseg. Te strategije prinašajo dolgoročno vrednost, ki presega trenutne trende oglaševanja.

Vendar pa je dolgoročna vizija ključna. 

Po svetu je trend naložb v marketinške proračune različen, pri čemer B2C produktne industrije namenjajo največ sredstev za marketing, kar 15,1% svojega prometa. To je podatek, ki ga slovenska podjetja lahko uporabijo kot referenco pri razporejanju lastnih sredstev.

Uporabljanje različnih platform in formatov.

Danes tržniki vse več vlagajo v družbene medije in nove medijske platforme, pri čemer je Facebook eden izmed vodilnih. Video vsebine postajajo vedno bolj priljubljene, kar potrjuje dejstvo, da 91% tržnikov namerava povečati ali ohraniti svojo naložbo v YouTube naslednje leto. TikTok sledi trendu, pri čemer 56% tržnikov načrtuje povečanje svoje naložbe v to platformo.

Influencer marketing je prav tako v porastu. 

Po podatkih iz Poročila o stanju trženja je 68% tržnikov sodelovalo z vplivneži v letu 2022, 88% pa je imelo določen proračun za influencer marketing. Ta trend se je nadaljeval tudi v letu 2023, saj je 89% tržnikov načrtovalo povečanje ali ohranjanje svoje naložbe v influencer marketing.

Učinkovito razporejen marketinški proračun je ključnega pomena!

Na slovenskem trgu, kjer so sredstva pogosto omejena, je ključnega pomena, da proračun učinkovito razporedite. S kombinacijo analize, organskih in plačanih strategij lahko vaše podjetje doseže trajen uspeh. Bodite strateški, dolgoročni in vedno merite svojo dobičkonosnost ter upoštevajte globalne trende in prakse, da zagotovite optimalno razporeditev vaših sredstev.

Želite spodbuditi rast vašega podjetja in se prebiti do uspeha? Stopite v stik z Mighty Krulz Agencijo danes in odkrijte, kako lahko prilagodimo vaš marketinški proračun za maksimalne rezultate. Vaš uspeh je naša prioriteta!

VIRI

– HubSpot’s 2023 The State of Marketing report 

Kazalo

Vas zanima sodelovanje z nami?

Kontaktiraj nas

Strinjam se s splošnimi pogoji.*
Želite dvigniti svoj nivo znamčenja?
Mighty-Krulz 2024
Pravilnik zasebnosti

Vaš marketing, naš strokovnjak!

Čas je za Brezplačni Pregled!

Izkoristite 30 minut odkritega pogovora z našim marketing maestrom, ki bo vašo strategijo pretresel in ponudil konkretne nasvete za njen dvig na višji nivo.