...
21. junija 2024

Jasmin Alić: Na LinkedInu gradimo odnose, zato naredite prvi korak. Bodite vidni.

Avtor:
Neža Kroflič

LinkedIn ima že več kot milijardo uporabnikov, in če želimo izstopati, biti vidni in dosegati svoje cilje, moramo narediti korake v to smer. Ljudje kupujemo od ljudi. Tako enostavno je. LinkedIn nam daje moč, da neposredno kontaktiramo direktorje velikih podjetij, s katerimi želimo sodelovati. To ni formalen mail. To je lahko preprosto sporočilo, na katero oseba sproščeno odgovori še v istem dnevu.

LinkedIn ni več virtualni CV, ampak magnet

Čas, ko smo LinkedIn uporabljali samo koti virtualni CV za prijavo na delovna mesta je mimo. Včasih smo mi iskali ljudi, potencialne stranke in vodje kadrovskih oddelkov, da se jim predstavimo, jih prosimo za zaposlitev, pokažemo, zakaj je dobro z nami sodelovati in podobno. Danes je ta igra čisto drugačna.

Ljudje prihajajo k nam, saj jih privabimo z:

 1. Urejenim in optimiziranim profilom, ki je usmerjen na naš cilj (še posebej pomembni so naziv, naslovna fotografija, sekcija “O meni” in izkušnje).
 2. Deljenjem objav, ki predstavljajo nas, rešujejo probleme, izobražujejo in prikazujejo storitev, ki jo želimo prodati.
 3. Deljenjem mnenj, komentarjev in ustvarjanjem debat, ki se odvijajo v komentarjih naših objav ali objav drugih.

V fokusu: Objave nas postavijo na vrh misli ljudi

LinkedIn je družbeno omrežje, ki preferira deljenje vsebin in strokovnosti. S tem, ko naše ideje gredo v svet, jih algoritem prikazuje naši mreži ljudi, če ti interaktirajo pa še njihovim povezavam, kar sproži val reakcij. Kako bodo ljudje pomislili na vas, ko bodo potrebovali storitev, ki jo nudite, če ne boste na vrhu njihovih misli?

Pojavljanje je ključ

Redno producirajte vsebine, ki ne le prikazujejo vašo strokovnost, ampak tudi resonirajo z vašim občinstvom in jim dodajajo vrednost. Bistveno je, da ste prva oseba, na katero ljudje pomislijo, ko potrebujejo rešitve na vašem področju.

Konsistentno delite svoje objave

Konsistentno objavljanje ne pomeni objavljati vsakodnevno, ampak pomeni imeti časovni razpored. Pomembno je, da objavljate takrat, ko vam ustreza in ko ste sposobni. LinkedIn algoritem si vas bo zapomnil in vas pričakoval. Ne pozabite na komentiranje drugih objav in odgovarjanje na komentarje, kar bo dokazalo, da ste tukaj in ustvarjate debate ter delite znanje.

V fokusu: Deljenje svojih referenc

Povejte svojo zgodbo, naštejte podjetja, s katerimi ste sodelovali. To vse šteje za vašo avtoriteto. Vsaka objava je dokaz, da obvladate svoje področje. Vsaka vsebina, ki jo delite, je dokaz vašega znanja in veščin. Ni dovolj zgolj trditi, da obvladate svoje delo. Dokazujte to s svojimi besedami in dejanji.

V fokusu: Engagement skozi komentarje

Engagement oziroma interakcije, aktivno sodelovanje in vključevanje na omrežju – vodi v smiselne odnose. Ena največjih napak za uporabnikov omrežja, ko gre za ustvarjanje novih priložnosti, prodajnih klicev in pridobivanje novih strank, je ta, da ne gradijo aktivnih odnosov.

Če pogledamo podrobneje:

 • Komentiranje na objavah drugih prinaša izpostavljenost in avtoriteto. 
 • Odgovarjanje na komentarje na lastnih objavah povečuje doseg in učinkovitost objav. Povezovanje z drugimi širi vašo mrežo. 
 • Pošiljanje zasebnih sporočil za krepitev odnosov prinaša priložnosti, prodajo in prijateljstva.

Ali ste pri tem avtentični?

Avtentičen engagement pomaga ustvariti občutek skupnosti okoli vaše blagovne znamke, kar vodi do večjega engagementa in zvestobe strank. Ključni nasveti vključujejo:

 • Poznavanje občinstva: Razumevanje ciljne publike je ključno za ustvarjanje vsebin, ki resonirajo z njimi.
 • Bodite pristni: Avtentičen engagement zahteva, da ste iskreni in pristni. Izogibajte se trikom in bodite zvesti vrednotam in osebnosti vaše blagovne znamke.
 • Dvosmerna komunikacija: Spodbujajte povratne informacije in se odzivajte na komentarje in sporočila. Vaše občinstvo naj se počuti slišanega in cenjenega.
 • Pokažite osebnost: Ne bojte se vključiti humorja ali osebnosti v vaše vsebine. To pomaga, da je vaša blagovna znamka bolj relatable in angažirana.
 • Bodite transparentni: Bodite odprti in iskreni glede svojih praks in vrednot.

Jasminova strategija komentiranja 

 1. Nikoli ne komentiraj samo za avtorja objave, ampak komentiraj za vse, ki objavo berejo.

Komentarji, kot so “čestitke”, “dobra objava” in “vsekakor se strinjam z vami, hvala za deljenje”, ne prinašajo dodane vrednosti. Delite komentarje, ki krepijo vaše zaupanje in avtoriteto. S tem posredno ustvarjate tudi debate. Več komentarjev na vaši objavi pomeni večjo vidnost, kar je na zasičenih družbenih omrežjih ključno, saj iščemo pozornost.

 1. Ne pozabite na komentarje samemu sebi.

To so komentarji, ki jih sami napišete pod svojo objavo. Veliko ljudi ne upa komentirati, išče potrditve, da to lahko naredijo, ali pa iščejo dodatne začetne točke za pogovor. Tukaj nastopijo vaši komentarji, ki dodatno spodbudijo osebe, da komentirajo in ustvarite debato. Jasmin predlaga 3-7 takšnih komentarjev, s katerimi negujete resnično skupnost. Vsak komentar deluje kot magnet za potencialne stranke. Poskrbite, da bo vaš magnet imel nekaj privlačnosti.

 1. Komentirajte strateško

Ne komentirajte “vsem”, ampak s svojo ciljno publiko. Usmerite svojo interakcijo: 50% idealni profil stranke, 30% industrija in konkurenti, 20% industrijski voditelji in misleci. Pripravite seznam ljudi, s katerimi želite interaktirati, in jih redno spremljajte. Nastavite si obvestila za ciljne osebe, da boste obveščeni, ko objavijo. Iščite osebe po filtrih, da jih lažje najdete.

Kaj je cilj LinkedIna? 

Bodite dobri ljudje. Skrbite za druge. Bodite avtentični. Uživajte v tem, kar počnete, in ostanite angažirani. Tako boste na LinkedInu gradili resnične odnose in dosegali svoje cilje.

Jasmin Alić s svojim pristopom na LinkedInu poudarja pomen gradnje odnosov in vidnosti. LinkedIn ni več zgolj virtualni CV, ampak magnet za pritegnitev pozornosti. Njegova strategija vključuje ustvarjanje vsebin, ki resonirajo z občinstvom, redno in konsistentno deljenje objav ter avtentičen engagement skozi komentarje. Jasminova sposobnost vzpostavljanja smiselnih odnosov in izpostavljanja svoje strokovnosti mu omogoča, da izstopa in doseže široko občinstvo. S svojimi nasveti in strategijami navdihuje posameznike in podjetja, da izkoristijo potencial LinkedIna in dosežejo svoje poslovne cilje.

Kazalo

Vas zanima sodelovanje z nami?

Kontaktiraj nas

Strinjam se s splošnimi pogoji.*

Več člankov

Vsi
članki
Želite dvigniti svoj nivo znamčenja?
Mighty-Krulz 2024
Pravilnik zasebnosti

Vaš marketing, naš strokovnjak!

Čas je za brezplačni pregled!

Izkoristite 30 minut odkritega pogovora z našim marketing strokovnjakom, ki bo vašo strategijo pretresel in ponudil konkretne nasvete za njen dvig na višji nivo.